BTW of omzetbelasting? En de tarieven?

Wat is nou de juiste benaming? Gebruik je B.T.W. of omzetbelasting? Is het een synoniem van elkaar of zit er toch een verschil in de betekenis?

Btw of omzetbelasting? 

De uitdrukkingen btw en omzetbelasting zijn eigenlijk niet synoniem. Ons btw-systeem is een van de vormen van omzetbelastingheffing. Het btw-systeem is wereldwijd veruit het meest gebruikte systeem van omzetbelastingheffing. De wetgever en de belastingdienst gebruiken consequent de uitdrukking omzetbelasting. De uitdrukking btw is daarentegen in het dagelijks spraakgebruik gangbaar. Hoe zeer we ook hechten aan gewone-mensen-taal; het zou niet handig zijn om het officiële taalgebruik links te laten liggen. Wanneer in alle voorlichtingsmateriaal van omzetbelasting wordt gesproken, doen wij dat ook. Zowel in onze jaarrekeningen, alsook op deze website gebruiken we meestal het woord omzetbelasting. 

De tarieven voor de omzetbelasting 

Ieder europees land heeft een redelijke vrijheid zijn eigen omzetbelastingtarieven vast te stellen.
In Nederland hebben we er twee: een algemeen tarief van 21% en een verlaagd tarief van 9%.
Het verlaagde tarief geldt voor leveringen en diensten waarvan de wetgever het gebruik door consumenten wil stimuleren of in elk geval niet wil afremmen. Eerste levensbehoeften vallen daaronder.

Copyright © Beeldrijk. Website: WebLab42. All Rights Reserved