Skip to main content

Toeslagen aanvragen

Wanneer?

Bij de termijn waarop je toeslagen moet aanvragen wordt er een onderscheid gemaakt welke toeslag je aanvraagt. De huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget kan je aanvragen zolang je uitstel hebt voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting over datzelfde jaar. Voor onze cliënten betekent dat je tot 16 maanden na afloop van dit jaar de toeslagen nog kan aanvragen. 

Sneller

De toeslagen hebben vaak een belangrijke inkomensfunctie. Als je zeker weet dat je er voor in aanmerking komt is het dan ook verstandiger om ze al in het jaar aan te vragen. Mocht je een sterk wisselend inkomen hebben dan is het wel verstandig om (een deel van) de toeslagen te reserveren tot vast staat waar je recht op hebt.

Kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag is het buitenbeentje. Het is de toeslag waar veel fraude mee is gepleegd en daarom moet deze toeslag binnen drie maanden na de start van de opvang worden aangevraagd. Gelukkig is dit bekent bij de kinderopvanginstanties en zullen ze je vaak hieraan herinneren. 

Zelf

Je kan de toeslagen zelf aanvragen via https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/. Mocht je dit lastig vinden of er onzeker over zijn dan kan je dit ook aan ons vragen om voor je verzorgen.

Afrekening

De toeslagen worden definitief vastgesteld op basis van de definitieve aanslag inkomstenbelasting. Daar kan lang over heen gaan. Het is daarom aan te bevelen als je sterk afhankelijk bent van de toeslagen om vroeg in het jaar de aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Dan is de kans het grootst dat je snel weet waar je aan toe bent.