Skip to main content

Sponsoring

Wanneer je als kunstenaar sponsorbijdragen krijgt voor een werk, voor een performance of voor een expositie hoort daar meestal een prestatie tegenover te staan. Vaak is dat alleen vermelding van de sponsor op een uitnodiging of op een website of in een of andere publicatie. Tegenover de sponsorbijdrage staat dan een soort reclame-actie. In zo'n geval is de sponsorbijdrage belast voor de omzetbelasting. Die tegenprestatie is daarvoor het sleutelbegrip. 

Factureren 

In dat geval is het verstandig om met de sponsor af te spreken dat je een factuur stuurt voor het sponsorbedrag verhoogd met 21% btw. In de meeste gevallen heeft de sponsor daarmee geen moeite. Wanneer de sponsor een ondernemer is raakt die echt niet van zijn of haar stuk wanneer de sponsorbijdrage zakelijk gefactureerd wordt. De omzetbelasting op de factuur kan de ondernemer toch wel weer terugkrijgen. 

Sponsor géén ondernemer

Het zou wel problematisch zijn wanneer de sponsor geen omzetbelastingplichtig ondernemer is. Bijvoorbeeld een onderwijsinstelling of een medicus, of een journalist. In dat geval is het wat zuur om de toegezegde bijdrage te verhogen met btw omdat deze sponsor de btw niet kan terugvragen. Toch maar gewoon bespreekbaar maken, is ons advies. Want, wanneer er een tegenprestatie wordt geleverd ben je zelf wel verplicht btw uit die sponsorbijdrage te betalen. Wanneer de sponsor een echte particulier is, geldt hetzelfde. Wanneer er een tegenprestatie wordt geleverd zul je over de sponsorbijdrage btw moeten afdragen.