© ZOO

Speur- en ontwikkelingsaftrek

Naast de zelfstandigenaftrek zijn er nog enkele aftrekposten voor ondernemers die aan het urencriterium voldoen.

De ondernemersaftrek kan zijn:

Speur- en ontwikkelingsaftrek

De speur- en ontwikkelingsaftrek is een tegemoetkoming voor zelfstandigen die een belangrijk deel van hun tijd in technologische ontwikkeling moeten steken. Dat mag zijn in de ontwikkeling van produkten; het mag ook in de ontwikkeling van produktieprocessen.

Deze aftrekmogelijheid geldt alleen voor speur- en ontwikkelingstijd die gestoken is in 'harde technologie'. Voor bij voorbeeld software-ontwikkeling sec is de aftrek niet bedoeld.

living statues 2009

Om de aftrekposten te mogen toepassen moet je voorts aan de gebruikelijke eisen voldoen (fiscaal ondernemerschap; minstens 1.225 uren besteed; aannemelijke urenverantwoording). Bovendien moet je aan de hand van je urenadministratie kunnen aantonen dat je minstens 500 uren hebt besteed aan ontwikkelingswerkzaamheden. Tenslotte moet je ook nog via het ministerie van economische zaken (uitvoeringsbedrijf Senter) een goedkeurende beschikking vragen. Deze goedkeuring betreft de technologische aard van je ontwikkelingswerk.

De aftrek bedraagt in 2012 12.310 en indien je startend ondernemer bent nog eens 6.157 extra (maximaal driemaal in de eerste 5 jaren dat je de basisaftrek hebt gehad).

Wil je hierover meer weten? Kijk dan eens bij Senter.

De duurzame ondernemingsaftrek

De duurzame ondernemingsaftrek zou ingevoerd worden om met name de ecologische land- en tuinbouw te stimuleren.

Van dit zinvolle politieke voornemen is niets terecht gekomen, zeker niet nu duurzaamheid tot linkse hobby is verklaard.

Terug

Dit is voorlichting met het doel ingewikkelde fiscale materie toegankelijk en begrijpelijk te maken. Aansprakelijkheid voor de inhoud kan niet worden aanvaard.